Dünyada her yıl 12 milyon kişi kansere yakalanıyor, bu insanlardan 7 milyonu yaşamını yitiriyor. Araştırmalar her 7 kişiden birinin hayatının bir döneminde kansere yakalandığını gösteriyor. Bu hastalığın önlenebilmesinde ise erken teşhis büyük önem taşıyor. İşte bu anlayışla Konyaaltı Belediyesi, personeli bilgilendirmeye yönelik “Kanser Günü ve Tuz Kullanımı” konulu seminer düzenledi.
Kanser önlenebilir mi?
Konyaaltı Belediyesi Ahmet Tunç Salonu’nda düzenlen seminerde konuşan Dr. İlkem Güleç Öztürk, "Son çalışmalar, sebze ve meyveden zengin bir diyet, sigarasız yaşam, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması ile kanser gelişiminde yüzde 40'lara varan bir azalma sağlanabileceğini gösteriyor. Bu da her yıl dünyadaki 3-4 milyon yeni kanser vakasının önlenmesi anlamına geliyor.” dedi.
Ülkemizde akciğer kanserini takiben, meme ve prostat kanserinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken İlkem Öztürk, erken tanı ile özellikle bazı kanser türlerinin ortaya çıkışının önlenebildiğini kaydetti.
Ne kadar tuz tüketilmeli?
“Bazı insanlarda, böbreğin tuz atma kapasitesi sınırlı olabilir ve gereğinden fazla tuz alınması, hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya hipertansiyonun tedavisinde başarısızlığa yol açabilir.” diyen Öztürk, “Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir. Günlük sodyum ihtiyacı 2 bin 400 miligramdır. Bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir. Besinlerin içinde bulunan doğal tuz (sodyum) bireylerin günlük ihtiyacını karşılar.” dedi.

